Menu

piątek, 14 sierpnia 2015

Jaglany krem czekoladowo-orzechowy


Pyszny słodki krem zrobiony na bazie kaszy jaglanej z innymi wartościowymi dodatkami. Nie ma tu mowy o pustych kaloriach, a smak jest obłędny! Polecam do babeczek, deserów z owocami czy jako smarowidło na kanapkę. U nas najczęściej lądował na wafelku ryżowym. Gdy nie ma czasu na zrobienie deseru a przychodzi ochota na coś słodkiego, to warto mieć słoiczek tego kremu w lodówce :)

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej (surowej)
2 szklanki mleka roślinnego waniliowego
(możemy użyć zwykłego mleka, nie smakowego ale wtedy będziemy potrzebować jeszcze 1 laskę wanilii)
2 łyżki karobu lub kakao
4 łyżki masła orzechowego, najlepiej domowego
5 łyżek syropu klonowego lub daktylowego

Kaszę płuczemy zimną wodą, następnie przekładamy do rondla, chwilę prażymy i zalewamy mlekiem. Jeśli używamy laski wanilii, to przekrawamy ją i dodajemy do gotującej się kaszy. Gotujemy około 20 minut, aż kasza wchłonie całe mleko. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli dodawaliśmy wanilię, to wyjmujemy ziarenka i dodajemy do kaszy. Dodajemy do niej również resztę składników i całość blendujemy na gładki krem. Jeśli krem będzie za gęsty, to dodajemy trochę mleka i ponownie blendujemy.

Smacznego :)



Z dziećmi i dla dzieci

3 komentarze:

  1. uwielbiam takie kremy i zawsze zjadam ich na raz dużo! :)
    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, a degustacja przy produkcji jest obowiązkowa ;) informację o konkursie widziałam i się do niego przymierzam :)

      Usuń
  2. Na pewno jest zdrowszy, niz jakikolwiek kupiony w sklepie!
    :)

    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń